Odjezdy spojů MHD se nově zobrazují přímo na zastávkových přístřešcích

Odjezdy spojů MHD se nově zobrazují přímo na zastávkových přístřešcích

 

Praha, 8. července 2024 – Digitální panely s aktuálními odjezdy autobusů a tramvají včetně zpoždění byly dnes spuštěny do provozu na prvních 30 přístřešcích MHD v novém městském designu. Umístění odjezdového panelu přímo do přístřešku na jeho vnitřní stěnu je sekundárním řešením na zastávkách, kde nelze z dispozičních důvodů instalovat samostatně stojící odjezdový panel. Hardware a instalaci zajišťuje městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP) ve spolupráci s Regionálním organizátorem pražské integrované dopravy (ROPID), který je dodavatelem odjezdových dat a současně určuje konkrétní lokality. S realizací dalších takto integrovaných odjezdových panelů se počítá v druhé polovině letošního a v průběhu příštího roku, čímž Praha získá během několika dalších měsíců až 100 plně digitalizovaných přístřešků.

 

„Doplnění odjezdových panelů do přístřešků navazuje na instalaci samostatně stojících informačních panelů na nejvytíženějších zastávkách MHD, kterou jsme zahájili již v loňském roce. Dopravní data čerpáme z platformy Golemio, která na panelech umožňuje v reálném čase zobrazit odjezdy nejbližších spojů a také aktuální mimořádnosti v provozu nebo komunikovat krizové situace v Praze. To je nezbytná služba pro moderní a komfortní cestování, kterou nyní můžeme nabídnout všem, kteří cestují v pražské MHD,“ uvedl Zdeněk Hřib, pražský radní pro oblast dopravy.

 

Panely integrované v přístřešcích ukazují nonstop odjezdový čas v minutách a směr až pro pět nejbližších spojů. Vedle čísla konkrétního spoje se zobrazují ikony, které cestujícím napoví, zda se jedná o nízkopodlažní soupravu a zda je klimatizovaná. Spodní řádek panelu pak ukazuje aktuální datum a čas. V provozu jsou např. na autobusových zastávkách Staroměstská, K Letišti nebo Lotyšská.

 

Podle radního pro infrastrukturu Michala Hrozy bude odjezdový panel integrován až do stovky moderních přístřešků v novém městském designu. „Další dvě desítky panelů THMP sestaví a nainstaluje ještě letos, zbývající pak v průběhu roku příštího. Do konce roku 2025 tak bude mít Praha více než stovku plně digitalizovaných přístřešků, které budou vybaveny jak digitální obrazovkou s Městským informačním kanálem, tak dopravním odjezdovým panelem,“ uvedl radní Hroza.

 

„THMP dodává kompletní hardware, zajišťuje instalaci panelů do přístřešků i funkčnost celého řešení včetně monitoringu. Jedná se o řešení navržené naším vývojovým týmem v rámci THMP, které je dostupné z běžných komponent na trhu, vysoká priorita byla věnována IT bezpečnosti. Jednotlivé komponenty od nosných prvků přes řídící počítač až po všechny elektro součásti se kompletují v našich dílnách. Součástí bude i systém tyfloset, který pomáhá v orientaci cestujícím se zrakovým postižením. Mají-li k dispozici speciální pomůcku v podobě dálkově ovládaného vysílače, jeho aktivací spustí hlasovou službu, která je bezprostředně informuje, jaký spoj právě přijíždí a kam směřuje,“ doplnil Novotný.

 

„Jsem rád, že můžeme našim cestujícím na dalších zastávkách MHD přinášet aktuální informace o příjezdech tramvají nebo autobusů. Nové displeje v přístřešcích doplní námi instalované samostatně stojící odjezdové panely na nejvýznamnějších zastávkách a díky těmto panelům můžeme cestující upozorňovat on-line i na případné mimořádnosti v dopravě,“ dodává ředitel ROPID Petr Tomčík. 

 

THMP je správcem a servisním partnerem široké škály technologických zařízení v metropoli. Pečuje o soustavu veřejného osvětlení, veřejné a věžní hodiny, městský kamerový systém, světelná signalizační zařízení, dopravní a telematické systémy a obnovuje mobiliář na zastávkách MHD. Dále působí jako městský obchodník s energiemi a podílí se na chytrých řešeních pro Prahu v oblasti e-mobility a fotovoltaiky. Pro všechny technologie provozuje nonstop dispečink pro hlášení poruch a řízení servisních zásahů, kterých provede přes 25 tisíc ročně. Cílem THMP je fungující město příjemné pro život obyvatel a jeho návštěvníků.

 

 

Kontakt:
Simona Kopová
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
GSM: 770 146 669

 

Joomla SEF URLs by Artio